Expoziţia „Urbanism şi arhitectură” la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

Art 2_0

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost deschisă o expoziţie de proiecte urbanistice ce revalorizează spaţiul public din zona centrală a capitalei. Lucrările expuse au fost elaborate în cadrul Concursului naţional de urbanism şi arhitectură, lansat de către Ambasada Franţei în RM, Primăria mun. Chişinău şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Expoziţia a reunit circa 40 de planşe realizate de 17 arhitecţi urbanişti, care au propus idei de amenajare a zonei protejate, spaţiul pietonal – str. 31 august 1989, în perimetrul străzilor Maria Cebotari şi Alexandru Puşkin, precum şi a zonei neprotejate, Circul cu spaţiul adiacent din bd. Renaşterii Naţionale. Proiectele expuse la muzeu prezintă diverse viziuni asupra reabilitării şi reamenajării unui tronson de pe strada 31 august 1989, pentru a fi transformat în zonă pietonală, şi a zonei Circului din Chişinău.

În cadrul manifestării de lansare a expoziţiei, care a avut loc pe 19 aprilie, au fost desemnaţi câştigătorii Concursului naţional de urbanism şi arhitectură. Premiul I a fost acordat grupului de arhitecţi ai Asociaţiei Oberliht (Borozan Ina, Deleanu Toma, Moldovan Vlad, Vatamaniuc Andrei, Vrednic Stanislav, Us Vladimir, Sprînceana Vitalie), care au elaborat proiectul „Amenajarea zonei protejate, str. 31 August 1989, în perimetrul străzilor A. Puşkin şi M. Cebotari – spaţiu pietonal”. Premiul II a fost câştigat de grupul de arhitecţi Burungiu Ion, Danciu Mihai-Ionuţ, Lisnic Inesa şi Prunici Ion, pentru proiectul „Amenajarea zonei neprotejate, spaţiul public – Circul din Chişinău şi zona adiacentă din bd. Renaşterii Naţionale”. De premiul special al juriului s-a învrednicit un grup de arhitecţi de la Atelierul de proiectare în arhitectură OLDARCHITECTURE.

Art 2_2Art 2_1Articolul este preluat de pe site-ul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, fiind preluat odată cu lansarea acestui site (Iunie 2016). Sursa: http://www.nationalmuseum.md/ro/exhibitions/urbanism_si_arhitectura/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *