Cartierul cultural

18 CC

Pentru zona care cuprinde Circul de stat, Biserica Sfinții Constantin și Elena, perimetrul fostei cetăți Visterniceni și cartierul rezidențial adiacent, propunem dezvoltarea unui cartier cultural al cărui piloni sunt clădirile publice amintite mai sus.

DELIMITAREA ZONEI

Cartier Cultural 4

SITUAȚIA EXISTENTĂ

Zona este cunoscută chișinăuienilor ca aferentă circului, acesta din urmă fiind elementul identitar reprezentativ pentru întregul areal aflat între Bulevardul Renaşterii Naţionale şi sensul giratoriu din Calea Orheiului. Sunt prezente următoarele tipuri de zonificări actuale, conform Regulamentului Local de Urbanism al Municipiului Chişinău: C3-C – zona comerciala in zone centrale, pentru parcela aferenta Circului de stat; C7 – zona comerciala cu trafic intens; Re – zona de revitalizare; planul zonării cu acest cod conţine terenuri urbane destinate pentru investiţii viitoare şi pentru cele care sunt subiect de revitalizare economică şi socială, lăsând proiectantului libertatea de negociere a planului cu administraţia; S – zona speciala de folosinta care in cazul acesta include biserica, parohia, cimitirul si parcul.

Circ Legenda
Disfunctionalitatile zonei sunt urmatoarele:

Structura urbana degradata, in ceea ce priveste spatiul public si mediul construit; distanta pietonala semnificativa pana la functiuni de interes urban, care fac zona greu de accesat; statutul incert al zonei propuse spre refunctionalizare si morfologia haotica; dezvoltarea complexului de locuinte colective in zona nordica a cimitirului bisericii Sfintii Constantin si Elena, care scade valoarea imobiliara a proprietatilor vecine, umbreste zona rezidentiala, densifica zona fara un Plan Urbanistic Zonal aprobat si nu are acceptul locuitorilor din zona rezidentiala cu locuinte individuale; lipsa identitatii.

EXEMPLE DE BUNE PRACTICI

Zona centrala actuala din Apeldoorn este rezultatul unui proces de planificare complex, initiat de catre autoritatea publica locala si propus de catre Gehl Architects. Conceptul de regenerare urmareste obiective concrete: dezvoltarea unui centru urban care sa puna in valoare toate facilitatile potentiale, asigurarea unor oportunitati mai bune pentru pietoni, un centru urban sociabil si viabil, construirea uneiretele de spatii publice imbunatatite si asigurarea unui sistem de trafic perimetral adecvat secolului XXI.

Apeldoorn

PROPUNEREA

Cartierul întins pe morfologia vetrei satului istoric Visterniceni va fi o zonă de tip mixed-use, cu un brand propriu, în care rolul clădirilor de interes public este de ancoră tematică. Facilitățile includ spații interioare și exterioare pentru diverse evenimente, galerie de artă, expoziția permanentă arheologică a cetății Visternicieni, spații tip studio pentru artiști, spații comerciale cu profil artistic sau media, studio de dans contemporan, școală non-formală, mediatecă și grădină publică. Pe lângă aceste funcțiuni înglobate în clădirile publice, proiectul propune revitalizarea cartierului Visterniceni într-un proces ascendent, bottom-up, de tip participativ.

Crearea acestui cartier implică o colaborare strânsă între comunitatea artistică și comunitatea locală, între actorii economici și administrația publică locală. Pentru zona dată, Visterniceni, este procesul de care așezarea istorică are nevoie pentru a se revitaliza și a redeveni un actor important în devenirea urbană a Chișinăului ca oraș european cu o calitate ridicată a vieții.

BG 5_revObiectivele pe care le propunem sunt:

Implementarea unui concept nou pentru Moldova, al cartierului cultural, in jurul complexului Circului de stat; valorificarea potentialului oferit de situl arheologic protejat si zona verde; realizarea unei legaturi cat mai stranse intre biserica Sfintii Constantin si Elena si zona rezidentiala, inchegand comunitatea in jurul bisericii parohiale si a identitatii Cartierul Visterniceni; revitalizarea zonei rezidentiale si reglementarea permisiunilor de construire; cresterea calitatii amenajarilor spatiilor publice.

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și spune-ne cum ar putea fi revitalizata zona, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *