CircuSpark

16 Circuspark

Pentru zona verde din perimetrul Bulevardulelor Renașterii Naționale, Tudor Vladimirescu, Calea Orheiului și Calea Moșilor propunem amenajarea unui mare parc urban, în jurul lacului nou creat Holbocica. Integrarea în reţeaua urbană de coridoare ecologice pe văi se produce prin tratarea bulevardelor ca prospecte stradale verzi, iar continuitatea cu zona plantată pe diferenţa de nivel aflată de-a lungul Căii Moşilor se va realiza printr-o terasă verde care traversează clădirea Circului. Parcul va îngloba funcţiuni de interes comunitar, precum un teatru de vară sau o arenă sportivă.

DELIMITAREA ZONEI

CircuSpark 1

SITUAȚIA EXISTENTĂ

Zona are profilul unei văi formate de-a lungul pârâului Holbocica, în regiunea de inflexiune a acestuia. În prezent, destinaţia este incertă, fiind subiectul mai multor parcelări executate neplanificat, uneori ilegal. Unitatea spaţiului verde este împiedicată de unele parcele, în proprietate publică sau privată, pe care se află locuinţe individuale, un teren de baseball, o parcare de autocamioane, benzinării şi spălătorii auto şi un centru de afaceri în cosntrucţie. Pe lângă albia Holbocicăi, zona verde are un caracter continuu spre Calea Moşilor, prin suprafeţele verzi sau plantate care ocolesc Circul de stat şi biserica Sfinţii Constantin şi Elena şi se continuă pe fâşia de diferenţă de nivel dintre cota dealului Visterniceni şi cota străzii Calea Moşilor. Spaţiul verde este parte a unei reţele continue dezvoltate pe cursurile de apă din interiorul oraşului. Continuitatea lipseste in prezent, fiind întreruptă de bulevardele Tudor Vladimirescu şi Renaşterii Naţionale.

In perimetrul studiat se afla urmatoarele tipuri de zone functionale, conform Regulamentului Local de Urbanism al Municipiului Chisinau:

 • S, zona speciala de folosinta care in cazul acesta include zona verde, biserica si cimitirul;
 • C2, zona comerciala mai rar frecventata;
 • C3-C, zona comerciala in zone centrale, pentru parcela aferenta Circului de stat;
 • Re, zona de revitalizare; planul zonării cu acest cod conţine terenuri urbane destinate pentru investiţii viitoare şi pentru cele care sunt subiect de revitalizare economică şi socială, lăsând proiectantului libertatea de negociere a planului cu administraţia.

Disfunctionalitatile zonei sunt urmatoarele:

 • spatiu verde neamenajat;
 • discontinuitati produse de initiative private mai mult sau mai putin legale;
 • accesbilitate ingreunata de lipsa acceselor;
 • prezenta riscurilor naturale de alunecari de teren si inundare;
 • bulevarde supradimensionate, cu o circulatie intensiva, sursa de poluare fonica si de mediu.
EXEMPLE DE BUNE PRACTICI

Desi este amenajat in secolul XIX, parcul Buttes Chaumont din Paris ramane cel mai pitoresc prin amenajarile spectaculoase pe care le inglobeaza. Este creatia lui Jean-Charles Alphand, fiind deschis in 1867 pentru a deservi populatia din nordul urbei franceze. Printre amenajarile care ii sporesc calitatea de spatiu public pozitiv sunt amenajarea lacului antropic, amenajarea unui promontoriu cu pavilion belvedere in stil romantic de templu roman, constructia unui pod metalic cu caracter scultural, amenajarea peluzelor pentru picnic, in panta, orientate spre lac si constructia pavilioanelor de deservire.

PROPUNEREA

Propunerea urmareste sa exploateze potentialul deosebit al reliefului local printr-o amenajare in stil englezesc cu tratari punctuale de factura contemporana. Astfel, vor alterna concentrările de suprafețe plantate cu pajiștile și luminișurile. Izolat vor fi amplasate funcțiuni cu rol de ancoră, printre care un amfiteatru în aer liber, o arenă sportivă sau un pavilion belvedere.

Pentru amenajarea zonei verzi propunem integrarea paraului Holbocica si tratarea acestuia ca o veritabila coloana vertebrala a retelei de spatii verzi care porneste din nordul orasului si se intersecteaza cu coridorul verde al raului Bac. In zona de inflexiune aflata pe terenul studiat propunem amenajarea unui lac antropic purtand numele paraului. Functiunea acestuia va fi de agrement, fiind deservit de un pavilion pentru inchirierea barcilor pentru plimbari. Doua pasarele pietonale vor traversa lacul pentru a conecta scuarul Circului cu zona inclinata dinspre cartierul Rascani. Propunem impadurirea tuturor versantilor, pentru stabilizarea acestora si pentru protectia fata de noxele produse de traficul auto si statiile de carburanti.

BG-2 rev V2

Continuitatea, întreruptă în acest moment de bulevardele Tudor Vladimirescu şi Renaşterii Naţionale, poate fi restabilită prin transformarea prospectelor stradale în bulevarde verzi, complet înglobate sub o cupolă de arbori plantaţi. De asemenea, traversarea râului Bâc pe podul spre Bulevardul Grigore Vieru trebuie să beneficieze de amenajări care să îl transforme în coridor cu aliniament plantat.

Obiectivele pe care le propunem sunt:

 • creșterea calității spațiului urban prin amenajarea parcului în stil englezesc liber pentru exploatarea eficientă a potențialului oferit de relieful local;
 • amenajarea unui lac antropic cu funcțiune de agrement pentru limitarea inițiativelor de dezvoltări imobiliare;
 • implementarea conceptului de coridor ecologic prin realizarea continuității rețelei de spații verzi, traversând bulevardele principale până la râul Bâc;
 • plantarea unui număr cât mai ridicat de arbori, în zonele desemnate, pentru limitarea riscurilor naturale.
IMPLICĂ-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și spune-ne cum ar putea fi amenajat parcul, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *