Noii Visterniceni

17 Noii Visterniceni

Zona care cuprinde Calea Orheiului si gara feroviara Visterniceni va deveni un complex de business de prim rang, reprezentativ pentru Chisinau si Republica Moldova, in proximitatea celei mai favorabile legaturi cu Aeroportul International Chisinau.

DELIMITAREA ZONEI

 Visterniceii Noi

SITUAȚIA EXISTENTĂ

Deși etimologic dezvoltarea propusă se află cu preponderenţă pe Calea Orheiului, denumirea gării Visterniceni şi proximitatea cartierului rezidențial omonim transferă denumirea pentru a îngloba întreaga zonă. Funcțiunea cea mai importantă în acest ansamblu este stația feroviară, dar si legatura deosebit de favorabila cu iesirea nordica a Municipiului, spre orasul Orhei si destinatiile turistice Cricova sau Orheiul Vechi-Butuceni.

In prezent, infrastructura favorizeaza doar dezvoltari necontrolate, desi zonificarea functionala permite contruirea doar in urma realizarii unui Plan Urbanistic Zonal pentru a inlocui functiunea actuala, Re – revitalizarea zonei.

BG 11 ini

Disfunctionalitatile zonei sunt urmatoarele:

Structura urbana degradata, in ceea ce priveste spatiul public si mediul construit; lipsa conexiunii decente cu zona centrala; distanta pietonala semnificativa pana la functiuni de interes urban, care fac zona greu de accesat; statutul incert al zonei propuse spre refunctionalizare; dezvoltarea necontrolata a cladirilor cu functiuni diverse nu permite realizarea unui complex integrat sub acelasi concept de dezvoltare durabila; lipsa identitatii.

EXEMPLU DE BUNA PRACTICA

Complexul City Business Center – CBC – este cartea de vizita a Timisoarei contemporane, oferind in primul rand spatii pentru inchirierea de birouri, dar si functiuni complementare acestora: catering, retail, spatii expozitionale, piateta publica, pietonala interioara etc.. Pozitionarea ansamblului fata de calea ferata permite dezvoltarea unui proiect major de regenerare urbana, in care complexul devine poarta spre zona centrala pentru cei care vin de la Aeroportul International Timisoara si coboara in statie.

CBC

PROPUNEREA

Statia feroviara permite dezvoltarea unui între nod de interschimb pentru conexiunea dintre partea nordică și cea sudică a orașului, dar și cu aeroportul. Pentru o cât mai bună interconexiune și degrevarea Bulevardului Renașterii Naționale de traficul intens propunem realizarea viaductului destinat mijloacelor de transport în comun, către strada Petru Rareș. Astfel, interschimbul se poate produce chiar la intersecția peronului stației feroviare cu viaductul, unde ar apărea o nouă stație pentru troleibuze. Construcția este propusă în Planul Urbanistic General și Schema Generală a Transporturilor din Municipiul Chișinău.

De-a lungul Căii Orheiului, profitând de prevederile Regulamentului Local de Urbanism care impune refuncționalizarea, propunem reglementarea construcției clădirilor cu funcțiuni comerciale corespunzătoare codurilor C4/C5. Acestea vor respecta prevederile din Regulamentul Local de Urbanism în ceea ce privește numărul de locuri de parcare asigurate pe parcelă. Este încurajată mixtiunea de locuințe cu spațiile destinate comerțului. În ceea ce privește linia roșie, aceasta va fi modificată pentru a respecta caracteristicile geomorfologice și a permite plantarea unor arbori cu rol de susținere a taluzului înspre zona rezidențială Visterniceni. Propunerea se inspiră din alăturarea unor concepte inovative pentru a le adapta în spațiul public al Căii Orheiului.

BG 11

Obiective:

Implementarea conceptului de business park contemporan; implementarea conceptului de interschimb in jurul statiei de cale ferata Visterniceni; regenerarea completa a prospectului Caii Orheiului prin refacerea profilului stradal si reglementarea functiunilor direct accesate dinspre acesta; realizarea unei legaturi directe intre Calea Orheiului si strada Petru Rares printr-un viaduct destinat transportului in comun si bicicletelor; revitalizarea zonei din proximitatea directa a garii feroviare Visterniceni; modernizarea garii Visterniceni si crearea statiei de troleibuz pe viaductul spre strada Petru Rares; cresterea calitatii amenajarilor spatiilor publice.

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și spune-ne cum ar putea fi revitalizata zona Visternicenilor, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *