Cetatea

13 Cetatea

Cetatea veche a Chisinaului, a carei existenta este atestata de primele planuri militare realizate la sfarsitul secolului XVIII, va deveni o zona verde in care se vor evidentia monumentele funerare restaurare si rezultatele scoase la suprafata ale cercetarilor arheologice.

DELIMITAREA ZONEI

Zona de interventie se suprapune pe zona nordica fata de Biserica Sfintii Constantin si Elena, in suprafata sitului arheologic si a vetrei medievale a satului Visternici. In prezent, la suprafata sunt reliefate o serie de monumente funerare, degradate si neglijate.

Cetatea

SITUATIA EXISTENTA

Fiind edificată în proximitatea satului Visterniceni, cetatea este menționată în primele planuri militare ale Chișinăului, cele care oferă și primele date cu privire la dezvoltarea planimetrică a municipiului actual.  Toate cele trei planuri întocmite în 1789 conțin  tabăra militară rusă, drumurile de acces în Chişinău, bisericile istorice de pe teritoriul târgului, precum şi cetatea bastionară, construită pe promontoriul dealului.

Cetate

Pe latura nordica a sitului cetatii se construieste, in prezent, un complex rezidential cu 12-14 etaje si parcaje subterane. Acest complex modifica in mod radical structura functionala si configuratia volumetrica a zonei, aducand o serie de efecte negative si cateva aspecte pozitive.

Lagmar

Disfunctionalitatile situatiei actuale:

Zona este supusa degradarii continue, in special din cauza degradarii, depunerii deseurilor si constructia imobilelor ilegale; lipsa unui caracter al locului; lipsa referinţelor la memoria locaţiei; locaţia este inaccesibilă şi nesigură.

BUNA PRACTICA

Un exemplu de bună practică este modul în care au fost reliefate zidurile fostei cetăți Vauban a Luxemburgului. Acest mod de valorificare, din punct de vedere peisagistic, este condiţionat de existenţa unor rămăşiţe care ar putea fi puse în valoare.Fortul Lambert, Luxemburg

Prezenţa cimitirului oferă posibilitatea unor amenajări peisagistice specifice acestui tip de program funerar, cu un accent pe componenta retorică memorială, statică. Amenajarea poate pune în valoare personalităţi reprezentative, sau să realizeze un ansamblu coerent integrat, împreună cu Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.Cetatea-cimitir

PROPUNERE

Propunerea se referă la mai multe etape succesive, implementate în funcție de resursele financiare disponibile. Astfel, pentru prima etapă propunem amenajarea spațiului verde și restaurarea monumentelor funerare. Pentru a doua etapă sunt necesare lucrările de descărcare de sarcină arheologică și epuizarea cercetărilor cu privire la sit. Etapa a treia conține amenajarea finală propriu-zisă, realizată în urma unui concurs de arhitectură și urbanism cu participare internațională, cu soluții care înglobează informațiile obținute în urma cercetărilor arheologice. Pentru punerea în valoare a patrimoniului imobil propunem trei variante, prin amenajarea unor pavilioane expoziționale pe structură ușoară, amenajarea unui muzeu în incinta unui centru comunitar al zonei rezidențiale sau expunerea în Muzeul Național de Istorie și Arheologie.

Obiective propuse:

Valorificarea, din punct de vedere peisagistic, a amplasamentului fostei cetăţi Visterniceni; restaurarea monumentelor funerare si includerea lor in amenajarea de ansamblu; realizarea investigatiilor arheologice si evidentierea tuturor descoperirilor.

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și spune-ne cum ar putea fi pusă în valoare situl fostei cetăţi Visterniceni, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *