Circul

15 Circ

Circul de stat va fi refunctionalizat pentru a ingloba facilitati complexe, transformand cladirea actuala intr-un nod primordial al retelei urbane de functiuni destinate culturii. Astfel, cladirea va deveni un centru cultural imprimat in identitatea locala, cu un amplasament deosebit de favorabil.

SITUATIA EXISTENTA

Circul de Stat este unul dintre simbolurile Chișinăului. Deși a fost inaugurat în 1981, edificiul poate fi considerat parte a patrimoniului istoric al orașului, fiind reprezentativ pentru perioada în care a fost construit. Conform informațiilor oferite de către site-ul oficial (http://circ-chisinau.md/about), dispune de cea mai mare sală de spactacole din Republica Moldova, un amfiteatru care poate adăposti 1900 de persoane. În prezent, din cauza stării înaintate de degradare sunt desfășurate activități doar în arena mică a Circului, aflată în partea posterioară a clădirii. Aceasta are o capacitate de 300 de locuri, fiind deschisă publicului în 2014.
Circ Existent

EXEMPLU DE BUNA PRACTICA

Castigatoarea premiului Cladirea Anului 2013, pe plan mondial, este o extensie si o reabilitare a unei cladiri existente, creand o noua cale de acces in cladire si dubland spatiul expozitional. Este un exemplu de buna practica deoarece utilizeaza materiale naturale locale, din lemn nautilizabil sau reciclat, fara a afecta din punct de vedere estetic cladirea existenta, monument istoric, dar oferind o noua identitate culturala intregului centru de arta.
Auckland Art GalleryUnul alt exemplu de buna practica este Museumsquartier din Viena. Acesta găzduieşte peste 70 de facilităţi culturale şi complementare, fiind unul dintre cele mai mari mal-uri culturale din lume. Clădirile au fost refuncționalizate pentru a oferi spații de expunere tuturor actegoriilor de doritori, de la mari muzee ale lumii la mici inițiative private, clasici moderniști sau tineri artiști. Spectrul funcțiunilor trece de la arhitectură, muzică, modă, teatru, dans, literatură, educație infantilă, la strret art, design și fotografie.
Circ Rep Museumsquartier

PROPUNERE

Propunem refunctionalizarea cladirii Circului în Centrul Cultural Chisinau, un complex care imbina beneficiile spațiilor cu destinație culturală cu atractivitatea activităților de retail. Astfel, clădirea poate deveni un mall cultural, înglobând funcțiuni ca sală pentru reprezentații și concerte, spații expoziționale, săli de teatru convențional și experimental și centru de educație non-formală. Pentru sustenabilitate economică sunt introduse spații comerciale cu produse tematice, restaurante și cafenele care oferă o panoramă de 360 de grade asupra dealului Visterniceni.

Refunctionalizarea Circului a fost abordata si de catre arh. Ilinca Zastinceanu. Proiectul propus include activitati culturale, dar si cele complementare specifice tipologiei de mall cultural. O terasa imensa genereaza spatii publice cu un cararcter deosebit, permitand perceperea cladirii Circului din diferse pozitii.
Ilinca
Ilinca orar

OBIECTIVELE PE CARE LE PROPUNEM SUNT:

Reabilitarea Circului si refunctionalizarea sa, pentru a raspunde nevoilor contemporane ale comunitatii artistice din Republica Moldova; generarea unui complex care prin calitatile sale sa aiba un rol educativ si de cresterea a sentimentului de apartenenta la identitatea locala; crearea unui loc pentru evenimente diverse, de la concerte la reprezentari artistice; introducerea conceptului de „mall cultural”, incluzand functiuni de retail la scara mica si foarte mica pentru rentabilizarea spatiului si eficientizarea sa din punct de vedere economic.

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implica-te si spune-ne cum ar putea fi Circul refunctionalizat, in sectiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile si vom incerca sa le integram in conceptul de ansamblu.

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *