Comunitatea

12 COmunitatea

Pentru comunitatea amplasata pe vatra fostului sat Visterniceni, propunerea consta in implementarea unui proces participativ, de tip bottom-up (sau ascendent) de reactivare urbana.

DELIMITAREA ZONEI

Zona rezidentiala se afla la Nord fata de Circul de stat si Biserica Sfintii Constantin si Elena, fiind delimitata de strada Carierei (Est) si zona comerciala cu acces dinspre Calea Orheiului. Exista si cateva exceptii, printre care sunt zona rezidentiala dintre circ si biserica, dar si ansamblul de locuinte dezvoltat informal, in rapa Holbocica, pe teren proprietate municipala.

SITUAȚIA EXISTENTĂ

Din vechiul sat Visterniceni s-a păstrat până în prezent trama stradală, pe care s-a dezvoltat organic întregul cartier de astăzi, cu locuințe moderne și contemporane. În perioada sovietică, ansamblul era destinat amenajării unui complex sportiv de rang național, astfel că rezidenții au interdicție de construire în prezent. Zona este clasificată ca fiind zonă de revitalizare (Re), cu excepția părții sud-vestice care este destinată construcțiilor cu caracter comercial.

Carierei MovilaCarierei Circ

În prezent, în zonă se efectuează lucrări de construcție a unui complex rezidențial, constând în 5 clădiri rezidențiale cu un regim de înălțime de 10-14 niveluri supraterane pentru 680 de apartamente, un nivel de garaje la nivelul solului și parcaj colectiv subteran pe doua niveluri, pentru 450 de locuri. Lucrările sunt preconizate a se finaliza în al doilea semestru al lui 2018.

Lagmar

In 2013, Grupul de initiativa a realizat un studiu sociologic. Reprezentativitatea acestuia este discutabila, avand in vedere numarul reduse de respondenti, insa procentajul covarstior al unor optiuni indica necesitatea clara pentru amenajari care sa vina in sprijinul comunitatii: locuri de joacă, un  parc, locuri pentru intalnire. Este necesar sa mentionam faptul ca grupul de initiativa s-a deplasat pentru doua zile consecutive la fata locului, iar numarul reduse de persoane indica fie lipsa persoanelor din spatiul public, fie neincrederea in consultarea reala a populatiei pe probleme de interes local.

Disfunctionalitati:

Lipsa unei identitati locale; lipsa sentimentului de apartenenta la o comunitate; lipsa spatiilor publice reprezentative sau adecvate pentru activităţi formale şi informale sau obligatorii, întâmplătoare sau opţional; infrastructura degradată; prospecte stradale neconforme cu necesitatile pietonilor si ale conducatorilor auto.

BUNA PRACTICA

Localizata intr-o suburbie a Parisului, R-urban Colombes este o initiativa nascuta din necesitatea de a contura o comunitate acolo unde anterior era un amalgam eterogen de rezidenti. Este o strategie de tip bottom-up care exploreaza psibilitatile cresterii capacitatii de rezilienta urbana prin introducerea unei retele de facilitati administrate de rezidenti pentru a creea o complementaritate intre domenii cheie de activitate, printre care economie, locuire, agriculturiră urbană si cultura). R-urban initiaza cicluri ecologice inchise la nivel local care vor sprijini emergenta modelelor alternative de locuire, productie si consum intre urban si rural.

R-urban

PROPUNERE

Pentru această zonă, proiectul de regenerare propune un proces continuu de întărire a identității comunității, de creștere a apartenenței față de loc și de dezvoltare a spiritului civic. Aceasta poate funcționa pe suportul unui centru comunitar, propus în două alternative: fie în relație cu biserica Sfinții Constantin și Elena, fie cu casa de rugăciune aflată în construcție pe strada Carierei. Pentru o mai bună comunicare între rezidenți sunt propuse spații publice cu o calitate ridicată prin suprafețe pietonale extinse, care limitează accesul automobilelor la benzi cu sens unic, lăsând loc suficient pentru realizarea trotuarelor pietonale lărgite, locuri pentru șezut și aliniamente de arbori. La intersecția stradelelor sunt amenajate mici piațete.

Considerăm că este necesară discuția asupra sitului arheologic movila funerară, acesta fiind în prezent înconjurat de parcele. Acest amplasament are potențialul de a deveni o piațetă liniștită, utilizată de către toți rezidenții, având în același timp valențele unui spațiu comemorativ prin amplasarea unui monument. În continuare, profilul extins al străzii Carierei permite amenajarea unui spaţiu destinat necesităţilor rezidenţilor, de la alee de promenadă la piaţă agroalimentară săptămânală volantă.

Obiective:

Generarea unui proces bottom-up de reactivare urbana, care sa permita conturarea unei comunitati active, total implocata in viata sociala; cresterea calitatii spatiului public; cresterea nivelului de trai in zona; reglementarea constructiilor intr-o zona care in prezent este propusa spre revitalizare.

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și spune-ne cum ar putea fi regenerată comunitatea Visternicenilor, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *