Scuarul

14 Scuar

Pentru integrarea armonioasă în Cartierul Cultural, Scuarul Circului va primi rolul spațiului pentru manifestații, festivaluri și concerte, devenind, așadar, o piață de evenimente. Din punct de vedere al rolului în cartier, scuarul va deveni atractorul care va aduce locuitorii Chișinăului în Visterniceni, prin staţia de transport în comun şi locurile de parcare pe care le oferă.

DELIMITAREA ZONEI

Scuarul Circului se afla in fata acestuia, in intervalul dintre cladire si Bulevardul Renasterii Nationale.

SITUATIA EXISTENTA

Scuarul din fața clădirii Circului de stat este în prezent utilizat pentru activități aflate la limita legalității. Suprafața este ocupată zilnic de autoturisme și autobuze care practică activități la limita legalității. Zonele laterale ale clădirii Circului sunt neîngrijite, localnicii de pe strada Circului relatând despre problemele frecvente de infracționalitate. Platoul din fata cladirii este format dintr-o succesiune de terase in trepte, care coboara de la nivelul cotei de calcare pentru acces in Circ pana la nivelul trotuarului, in dreptul statiei de transport in comun.

Scuar

Obiective:

Reabilitarea in ansamblu a scuarului, atat din punct de vedere al infrastructurii, cat si al functiunilor si spatiilor pe care le formeaza; crearea conditiilor pentru desfasurarea activitatilor, festivalurilor si evenimentelor complexe; introducerea unui nivel ridicat de siguranta publica in zona; constructia unei statii de transport in comun la standarde contemporane.

BUNA PRACTICA

Un exemplu de bună practică este piaţa Federation Square din Melbourne, Australia. Aceasta găzduieşte evenimente numeroase şi complexe, de la concerte şi proiecţii video la programe sportive sau evenimente artistice. Succesul constă în amplasamentul adiacent zonei centrale, într-o zonă riverană rămasă în paragină, înconjurată de noi funcţiuni care îmbină loisirul cu funcţiunile artistice şi retailul.

PROPUNEREA

Pentru integrarea armonioasă în Cartierul Cultural, scuarul din fața Circului va primi rolul spațiului pentru manifestații, festivaluri și concerte, devenind, așadar, o piață de evenimente. Din punct de vedere al rolului în cartier, scuarul va deveni atractorul care va aduce locuitorii Chișinăului în Visterniceni, prin staţia de transport în comun şi locurile de parcare pe care le oferă. Spaţiul va fi amenajat corespunzător, ca urmare a unui proces de design urban supus consultărilor publice şi concursurilor de specialitate. Dimensiunile spaţiului arată că acesta poate găzdui până la 14.000 de persoane în condiţii de siguranţă totală, fiind aşadar propice pentru evenimente majore în viaţa Chişinăului.

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și spune-ne cum ar putea fi scuarul Circului utilizat cel mai bine, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *