Arena

9 Arena

Propunerea pentru o arena sportiva este nascuta din intentiile legislativului central si a celui local, odata cu demolarea Stadionului republican, de a ridica un astfel de edificiu in proximitatea Circului de stat.

DELIMITAREA ZONEI

Parcela pe care propunem arena este in proprietate privata, fiind amplasata in zona nordica a sitului, in proximitatea paraului Holbocica.

SITUAȚIA EXISTENTĂ

In prezent, terenul este utilizat pentru parcarea autocamioanelor, fiind in proprietatea unui agent economic. Codul zonei este S, fiind permise doar functiuni care respecta codul de zona speciala: biserici, mănăstiri, parohii, etc. instituţii de educaţie; instituţii de sănătate; instituţii de justiţie, puşcării, incinte cu restricţii de acces; clădiri folosite de organizaţii aparţinând administraţiei publice; clădiri publice în scop recreativ şi cultural; terminal transport, capete de linii, garajele de autobuze, depouri de tramvaie; parcuri şi terenuri de joacă;ƒ stadioane, auditorii şi arene. Din punctul nostru de vedere toate functiunile dintre cele de mai sus sunt favorabile, cu exceptia celor destinate functiunilor de transport.
Stadion existent

Disfunctionalitati:

Functiunea actuala este neconforma cu destinatia de ansamblu a spatiului verde; acces deficitar; zona supusa unor riscuri naturale, in ceea ce priveste inundarea, alunecarile de teren si seisemele de mare intensitate.

EXEMPLU DE BUNA PRACTICA

Arena din Hyogo, Japonia, este perfect integrata in situl natural. Suprafata continua a acoperisului si a zidului este acoperita cu vegetatie plantata pe sol artificial, cu un mix de arbori si arbusti nativi. Iluminarea este produsa prin trei luminatoare de dimensiuni sporite.
Arena 2

PROPUNEREA

Cladirea amplasata in partea nordica a parcului poate ingloba mai multe tipuri de functiuni, dintre cele enumerate mai sus. Dintre acestea, cea care ofera cele mai multe oportunitati pentru reconcilierea intre interesul orasului si cel al operatorului privat este o arena sportiva. In cadrul acesteia se pot amenaja spatii comerciale complementare functiunii initiale.

Atragem atentia asura unei solutii eficiente, propusa de catre arh. Petru Staris. Acesta a studiat amplasamentul din proximitatea Circului de stat, insa a produs un edificiu care poate fi amplasat oriunde, cu conditia asigurarii unui parcaj cu acces subteran. Luam in considerare propunerea acestuia pentru profesionalismul solutiei si atentia la detaliu:
Arena Petru

Obiective:

Edificarea unei cladiri cu functiune publica, in spatiu inchis, preferabil destinata activitatilor sportive; cresterea calitati spatiului urban in zona nordica a sitului, in proximitatea Premier Business Center; amenajarea unui numar de peste 250 de locuri de parcare.

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și spune-ne ce functiuni ar putea fi propuse pentru zona data, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *