Biserica

6 Bise

Propunerea pentru Biserica Sfintii Constantin si Elena presupune restaurarea acesteia in conformitate cu arhitectura originala si transformarea în element reprezentativ al zonei, vizibil de pe podul Bulevardului Renasterii Nationale pe fondul vegetatiei bogate din zona.

DELIMITAREA ZONEI

Biserica se afla la iesirea de pe podul Bulevardului Renasterii Nationale, in partea stanga, la capatul unei alei pietonale si pentru automobile.

SITUAȚIA EXISTENTĂ

Edificiul de cult a fost ridicat în 1777, purtând inițial hramul Învierea Domnului. Schimbarea a fost produsă în 1834, la cererea fiului ctitorului, Constantin Râșcanu. Biserica a fost lăcaşul de cult al satului Visterniceni (actualmente în sectorul Râșcani) construită în cimitirul localității. In prezent, cladirea se afla in stare relativ buna, insa nu este integrata corespunzator in ansamblul urban. Zonificarea functionala, extrasa din Regulamentul Local de Urbanism, reglementeaza zona S – zona speciala pentru parcela pe care se afla edificiul, dar si pentru intregul spatiu verde care include edificiul.

Biserica

Disfunctionalitati:

Lipsa unei amenajari care sa puna in valoarea monumentul de arhitectura; deficiente de integrare in ansamblul urban; relatie necorespunzatoare cu zona de cimitir din proximitate;

EXEMPLU DE BUNA PRACTICA

Memorialul Vistimelor Violentei din Mexic este un ansamblu urban cu caracter peisager, al carui rol este de a rememora anumite aspecte culturale sau istorice. Prin acest memorial se materializeaza una dintre cele mai importante probleme din cultura mexicana, violenta. Proiectul este unul deschis, atat prin modalitatea de realizare cat si prin deschiderea spre oras si cetateni, pin el realizandu-se recuperea unui spatiu public, dar si aminitirea victimelor violentei.

Parcurs SCE

PROPUNEREA

Propunerea noastră constă în restaurarea edificiului, eliberarea de elementele care au fost adăugate ulterior (pridvorul) şi amenajarea complexului parohial pentru a cuprinde întreaga zonă până la Bulevadul Renaşterii Naţionale. Sunt necesare lucrări de amenajarea a suprafeţelor de călcare împreună cu cele de rulare a automobilelor, prin soluţii adecvate contextului istoric. Vor fi propuse câteva locuri de parcare pe suprafață de dale înierbate și refacerea împrejmuirilor proprietăților care au acces dinspre strada Circului. De asemenea, pe acest parcurs propunem realizarea unui memorial al distrugerilor de orice fel care afecteaza patrimoniul cultural si cel natural.

Obiective:

Integrarea edificiului cu statut de monument in contextul urban, prin amenajari specifice; restaurarea cladirii si introducerea sa in circuitul turistic local si cel national; amenajarea unui memorial al distrugerilor asupra patrimoniului; amenajarea curtii bisericii si continuarea traseului spre cimitirul din latura nordica;

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și spune-ne cum ar putea fi abordată Biserica Sfinții Constantin și Elena cel mai bine, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate propunerile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *