Bulevardul

10 Bulevardul

Pentru bulevardele Renasterii Nationale si Tudor Vladimirescu propunem solutii similare de amenajarea, datorate conceptiei generale a amenajarii initiale si a profilului identic. Bulevardul va fi unul verde, cu un caracter aparte in structura urbana a Chisinaului, cu rolul de a inlesni continuitatea coridorului verde Orheiului – Doga – Bac.

DELIMITAREA ZONEI

Zona studiata se intinde de la podul peste raul Bac pana la sensul giratoriu din intersectia bulevardelor Tudor Vladimirescu si Calea Orheiului.

SITUAȚIA EXISTENTĂ

Cele doua bulevarde prezinta prospecte largi, cu cate 3 benzi per sens, fiind marginite pe ambele laturi de aliniamente de arbori. Trotuarele destinate pietonilor au un profil de dimensiuni oscilante: pe latura sudica, spre paraul Holbocica, este suficient de lat pentru o promenada, insa suprafata este complet degradata; pe latura nordica, intersectiile si lipsa functiunilor limiteaza latimea trotuarului pana la lipsa completa a acestuia, pe alocuri.

Zonele delimitate de catre bulevarde includ zone S – speciale (in zona de intersectie cu paraul Holbocica) si zone Re – de revitalizare in dreptul strazilor Andrei Doga si Spartacus/Pietrariei. Pentru zona Andrei Doga a fost deja aprobat un Plan Urbanistic Zonal care permite amplasarea unor dezvoltari imobiliare cu un numar ridicat de niveluri.

Profil Stradal PanoPUZ Doga

Disfunctionalitatile strazilor actuale:

Segregarea coriodorului ecologic dezvoltat pe coloana vertebrala a cursului de apa Holbocica; lipsa unui caracter specific; lipsa sau discontinuitatea infrastructurilor dedicate pietonilor, ciclistilor si transportului in comun; acces deficitar intre Circul de stat si strada Andrei Doga; poluare fonica si atmosferica prin traficul intens pe care il suporta; segregarea comunitatii rezidentiale Visterniceni fata de zona rezidentiala Andrei Doga.

EXEMPLU DE BUNA PRACTICA

Bulevardul Dalan Osmena din Cebu, Insulele Filipine, trece printr-un proces complex de reconfigurare ca bulevaard verde, avand pe mijloc 2 benzi de transport in comun, sistemul Bus Rapid Transit.

Cebu BRT

PROPUNEREA

Noul Bulevard al Renasterii Nationale va fi unul reprezentativ pentru Capitala Moldovei, oferind cele mai bune conditii pentru promenada pietonala, traseul ciclistilor si cel al transportului in comun. Acesta din urma este prioritizat in fata tuturor mijloacelor individuale de transport motorizat, cu efectul reducerii traficului autoturismelor pe Bulevard, catre zona centrala. Pentru continuitatea coridorului ecologic propunem amenajarea unei traversari ecologice prin asigurarea unui coronament continuu al arborilor in zona de traversare. Vor fi reconfigurate statiile de transport in comun si amenajarile perimetrale.

Obiective:

Regenerarea bulevardelor pentru adaptarea la rigorile unui bulevard de secolul XXI; amenajarea traversarilor ecologice; dezvoltarea suprafetelor pietonale si a celor pentru ciclisti; implementarea unor benzi dedicate pentru transportul in comun; crearea unor conexiuni facile intre zonele locuite prin traversari inaltate, adaptate necesitatilor persoanelor cu dizabilitati locomotorii; refacerea statiilor de transport in comun; facilitarea accesului intre zona circului si cea a strazii Andrei Doga.

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și spune-ne cum ar putea fi revitalizate cele doua bulevarde, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *