Lacul

11 Lacul

Lacul Holbocica va fi amenajat ca un luciu de apa cu caracter natural-antropic, intre traseele actuale ale strazii Bulbocica si Carierei, cu rolul de relaxare si agrement, limitand in acelasi timp presiunea imobiliara.

DELIMITAREA ZONEI

Zona propusa pentru amenajarea unui lac se afla in zona inferioara a paraului Holbocica, in zona aflata intre strada Bulbocica si Bulevardul Renasterii Nationale.

SITUATIA EXISTENTA

În zona din estul circului se află valea pârâului Holbocica. Acesta, după ce parcurge parcul Râșcani de la nord la sud, trece prin perimetrul propus dintre bulevarde și subtraversează Bulevardul Renașterii Naționale pentru a se scurge ulterior, în Bâc. In prezent, zona este permanent afectata de amenajari antropice de umplutura si limitari sau schimbari ale cursului de apa.

Exista anumite amenajari actuale care conditioneaza amenajarea lacului. În primul rând sunt locuinţele construite pe proprietate publică  în albia pârâului Holbocica. Statutul acestora este incert, deoarece clădirile figurează ca intabulate. Având în vedere problemele permanente pe care le au şi le generează, soluţia pe care o propunem pentru acestea este strămutarea în amplasamente cu caracteristici similare. Pentru aceasta este nevoie de participarea rezidenților la luarea celei mai bune decizii.

Parcele RapaO altă constrângere este impusă de terenul de baseball amenajat pe parcela care era anterior destinată construcției noului stadion republican. Acesta este realizat printr-o umplutură care aduce cota terenului de sport până aproape de cota străzii Pietrăriei. În eventualitatea amenajării lacului, amenajarea aceasta va trebui protejată împotriva eroziunii.BaseballA treia constrângere este provocată de construcția unei stații de alimentare cu carburanți, cu acces direct dinspre Bulevardul Renașterii Naționale. Lucrările autorizate presupun realizarea unei umpluturi pentru a aduce terenul la cota bulevardului, iar pentru strada Bulbocica se propune relocarea. În eventualitatea amenajării lacului, zona aceasta va trebui protejată împotriva eroziunii.Benzinarie

Disfunctionalitati:

Lipsa integritatii spatiului verde; presiunea imobiliara; infrastructura urbana nepermisiva; lipsa educatiei locale cu privire la mediul inconjurator si importanta acestuia.

EXEMPLU DE BUNA PRACTICA

Rezervatia naturala Wasit se afla in relatie directa cu arealul urban al orasului Sharjah, din Emiratele Arabe Unite. In mijlocul acestuia se afla un lac format prin aglomerarea apelor pluviale si terestre intr-un fost deponeu informal de deseuri. Prin procesul de reabilitare au fost plantati 35.000 de arbori si specii de vegetatie care au un rol de eliminare a substantelor poluante din sol. In prezent, prin eforturile de a permite dezvoltarea speciilor si habitatelor locale, au fost identificate peste 350 de specii de pasari si peste 33.000 de pasari calatoare care poposesc anual.

Wasit Urban Reserve

PROPUNERE

Prezenţa paraului Holbocica ofera premizele pentru a integra în proiect amenajarea unui luciu de apă cu rol de agrement. Propunerea este justificată de necesitatea de a amenaja un spaţiu verde de o calitate ridicată la Nord faţă de Bâc pentru a completa axul transversal de mobilitate activă Valea Morilor – Visterniceni – Râşcani. Lacul propus se loveşte de câteva impedimente. Propunerea constă în amenajarea unui lac de agrement, traversat de două pasarele pietonale şi velo.  Numele acestuia poate fi preluat de la pârâul Holbocica, pentru a deveni lacul Holbocica. Introducerea suprafeţei acvatice ar limita dezvoltările imobiliare din zonă și ar creea coloana vertebrală albastră pe care se dezvoltă coridorul ecologic Calea Orheiului – Bâc.

Obiective:

Amenajarea unui lac cu profil natural-antropic, care sa limiteze extinerea constructiilor si sa permita amenajarea unui parc de jur imprejur.

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și comentează amenajarea râpei pârâului Holbocica, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *