Parcul

7 Parc

Parcul va cuprinde un asamblu de functiuni si facilitati care il vor transforma intr-o atractie de agrement si relaxare pentru comunitate, a carui beneficiari primordiali vor fi rezidentii cartierelor Visterniceni si Posta Veche, dar si Rascani.

DELIMITAREA ZONEI

Zona propusa spre amenajare este intregul spatiu verde aflat sub destinatie functionala S, cu potential de spatiu verde, din perimetrul celor patru bulevarde majore.

SITUATIA EXISTENTA

In prezent, zona este complet neamenajata, fiind supusa extinderilor parcelelor construibile. Toata entitatea propusa spre reconfigurare poate fi subdivizata in doua portiuni independente: A. Zona verde aflata in rapa paraului Holbocica, ingloband si o serie de noi constructii si amenajari; B. Zona verde care pleaca de la Circ si de la Bulevardul Renasterii National, pentru a forma o fasie verde spre Calea Orheiului. Cele doua brate se reunesc in dreptul Circului de stat, iar pentru conexiunea lor noi propunem o terasa verde care traverseaza corpul de legatura dintre circ si sala de repetitii.

BaseballCetate

Disfunctionalitati:

Lipsa amenajarilor de orice fel; presiunea imobiliara ridicata; accesibilitatea redusa fata de principalele surse de trafic pietonal si velo; lipsa de siguranta in spatiul public.

EXEMPLU DE BUNA PRACTICA

Parcul Valea Gazelelor este cel mai nou parc din Ierusalim, Israel. Etimologia sa este inspirata din grupul de gazele care a trait aici o lunga periaoda de timp, ajungand sa imprime o memorie puternica a locului. Aceasta este prima rezervatie naturala urbana a orasului, ingloband habitatul a 30 de gazele. Interesanta in acest context este decizia de a elibera situl de orice amenajari de ordin antropic, vegetatia ramanand sa se dezvolte libera. Pentru a oferi facilitati vizitatorilor sunt prevazute pavilioane amplasate independent, in contrast puternic fata de amenajari.

Gazelle

PROPUNERE

Pentru a deveni o referinta a spatiilor verzi din sistemul chisinauian de coridoare ecologice, noul parc va ingloba principii contemporane care propun amenajari mai putin antropice, prin stabilirea unor zone delimitate de dezvoltare a proceselor naturale specifice si a unor zone destinate cladirilor cu functiuni complementare celei de agrement. Astfel, noua amenajare va include locuri destinate jocului si invatarii, de catre copii, a principiilor ecologice elementare de protectie a mediului. De asemenea, vor fi amenajate alei pentru observatie, locatii pentru picnic si pentru pescuit.

Obiective:

Amenajarea unui parc de tip rezervatie naturala la standarde contemporane, urmarind ultimele realizari in domeniu; amenajarea unor spatii pentru invatare prin joaca pentru copii; amenajarea unor amplasamente destinate activitatilor in aer liber, precum picnic, sporturi sau agrement.

IMPLICA-TE!

Aceasta este doar o propunere. Implică-te și spune-ne cum ar putea fi revitalizata zona parcului dintre cele patru bulevarde majore, în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom discuta toate opiniile și vom încerca să le integrăm în conceptul de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *